Kuchnia cypryjska |
|
Kuchnia cypryjskaCypr jest miejscem, gdzie jada się obfite, ale niewyszukane posiłki. W restauracjach w niezbyt szczęśliwy sposób łączy się tradycje brytyjskie i bliskowschodnie. Kuchnia ta może się więc stosunkowo szybko znudzić. Kuchnia cypryjska opanowana jest przez smażone ziemniaki. Frytki podawane się niemalże do wszystkiego. Rozczarowani smakosze przebywający na Południu mogą pocieszać się znakomitym piwem, brandy i winem cypryjskim. W północnej części Cypru w restauracjach podawane są trochę lżejsze posiłki. Grecy i Turcy z kontynentu zasadniczo jedzą w pośpiechu. Cypryjczycy z kolei wolą raczej celebrować posiłki. Wśród zapiekanych wyrobów nadziewanych, typowych dla Południa króluje zawijane ciastko z oliwkami, pierożek z nadzieniem sezamowym oraz trójkątny pierożek nadziewany dynią, rozdrobnionymi ziarnami pszenicy i rodzynkami. W czasie Wielkanocy każdego roku natrafić można na sprzedawców ciastek, które oblane są mieszaniną sera z jajkiem i posypanych rodzynkami. W północnej części Cypru u handlarzy ulicznych kupić można pożywne paszteciki z ciasta francuskiego z kawałkami mięsa lub sera. Na podstawie: www.easygo.pl |